Postřehy ze života.

Odpudivé křesťanství část 1.

7. 2. 2018 10:00
Rubrika: Církev | Štítky: Odpudivé křesťanství

Odpudivé křesťanství část 1.

Zarazil vás nadpis? Pobouřil vás? A proč? Musíme si přiznat, že křesťanství alespoň ve vyspělých státech Evropy a nejen tam je něčím, co téměř nikoho nepřitahuje. Ano, křesťané zde jsou, scházejí se, tu a tam o sobě dají vědět i v médiích, ale jejich počet je stále stejný a to jsem hodně optimistický. Pravda je spíše ta, že křesťanů v těchto zemích ubývá.

 Když čtu o tom, co se dělo v době Ježíše Krista a co dělali jeho učedníci když odešel, vidím naprosto odlišný obraz. Ježíše vyhledávali tisíce lidí. Tak rádi mu naslouchali, že měl problém se soukromím. Dnes křesťany nikdo nehledá a už vůbec ne tisíce lidí. Naopak. Mnozí se jim snaží vyhnout! Ježíše hledali, před námi utíkají! Stává se, že jedete do jiného města na bohoslužbu, kde jste ještě nikdy nebyli a tak se ptáte lidí, jestli nevědí, kde se nachází vámi hledané společenství (ještě, že dnes máme GPS). Odpovědí je často krčení rameny. Jsme dobře utajení a zdá se, že to mnohým vyhovuje. Vy, naši bratři a sestry z katolické církve máte velkou výhodu. Vaše kostely se nedají jen tak přehlédnout. Ale jak všichni víme, nepraskají ve švech. Není třeba stavět nové, aby se příchozí vešli. Spíše se řeší co s nevyužitými nemovitostmi. Běda, když chcete budovu, kde se schází patnáct věrných prodat, protože ji není možné finančně utáhnout. Někdy se zdá, že domy z cihel a kamene jsou důležitější než lidé. Více nám záleží na stavbách, než na záchraně lidí bloudících bez Krista. Jak je možné, že první učedníci zažívali události jako je tato? "Ti, kteří přijali jeho slovo, byli pokřtěni a přidalo se k nim toho dne na tři tisíce lidí." (kniha Skutky apoštolů 2:41)

Přijde nám to jako sci-fi. Ale řada z nás má jasnou odpověď proč to tak bylo: "To bylo tehdy! Dnes už to nefunguje! Je jiná doba. Žijeme v ateistické společnosti atd. atd."

Neslyšeli jste to už někdy? Vlastně tím říkáme, že Bůh už není schopen dnes nic udělat. Je slabý! Nemá moc. Takže, kdo je za to zodpovědný? Nechci to raději ani domýšlet. Opravdu byla doba v 1. století našeho letopočtu tak jiná a přála křesťanství? Ani bych neřekl. Víte co napsal apoštol Pavel? "... ale my kážeme Krista ukřižovaného. Pro Židy je to kámen úrazu, pro ostatní bláznovství. (1. Korintským 1:23)

Zvěst o Kristu byla pro Židy něčím nad čím se pohoršovali a bylo to nepřijatelné. Mesiáš, který zemřel na kříži je nesmysl, který odmítali. Oni to ze svých posvátných textů vyčetli jinak!

A pohané? Pro ně to byl dobrý vtip. Něco, čemu se opravdu od srdce zasmáli! Bůh, který se stal člověkem, přišel na tuto zem a nechal se lidmi přibít na kříž? No, lepší vtip už jste si vymyslet nemohli. Křesťanství se šířilo tam, kde lidé věřili v mnoho bohů a víra v jednoho, který se navíc nechal ukřižovat, byl fakt úlet.

 Ještě si myslíte, že to tenkrát měli snazší než my dnes? Troufl bych si říct, že to měli mnohem těžší.

Jak je tedy možné, že křesťané tak rostli? Jak je možné, že za Ježíšem chodili tisíce lidí? Jak je možné, že křesťanství se tak neskutečně rozšířilo během pár let? Kde je příčina dnešní stagnace? Proč lidé kolem nás netouží stát se křesťany a spíše je musíme "lovit"?

 Těch příčin je celá řada, ale hledejme je u nás a ne u Boha. Jeho moc není menší a jeho touha zachránit ztracené od dob prvních učedníků nevyhasla. Naopak! To co teď budu psát nebude příjemné čtení. Ale o to nejde. Jde o to nastavit si zrcadlo a podívat se pravdě do očí.

Určitě nevyjmenuji všechny příčiny. Bylo by to dlouhé a těžko by si to někdo přečetl. Tak alespoň to, co já vnímám za nejpodstatnější a nebudu to řadit podle důležitosti, ale jak mi přicházejí myšlenky. A promiňte mi, že budu trochu víc provokovat.

 1. Organizovaná církev je důležitější, než následování Boha.

Že přeháním? Mě se to nezdá. První křesťané byli hnutím. Neměli IČO ani pevnou adresu sídla. Když se chtěli usadit v Jeruzalémě a žít si svůj křesťanský život, tak je Bůh musel rozprášit. Přečtěte si Skutky apoštolů. A díky tomu se zvěst o Kristu rozšířila po celém světě.

 Jak to máme dnes? Duchovní si drží svá teplá místa a vůbec nejde o hledání Boží vůle. Je třeba "doklepat" to do důchodu. Hlavně nemít starosti. Neprovokovat. (Tady se omlouvám všem mým kolegům, kteří to mají jinak. A vím, že někteří dělají úžasné věci a jdou s kůží na trh.) Každá církev je taková škatulka, která si myslí, že ona je ta nejlepší. Neřekne se to naplno, protože se to nesluší, ale je to tam. Kdyby tomu tak nebylo, byli bychom ochotni společně hovořit nejen o tom, co nás spojuje, ale i o tom, co nás rozděluje. Protože někdo z nás se rozhodně mýlit musí. Všichni pravdu nemáme. Proč se to neděje? Možná je tam obava, abychom nezjistili, že nedokážeme své postoje obhájit a že tradice, kterou už zastávali naši pra pra pra předci není to, co chce Bůh. V každém případě jde o to, abych v té mé církvi neměl problémy a každý měsíc na mém účtu přistála výplata.

Stavíme nádherné kostely a modlitebny, jako bychom tu měli být dalších tisíc let. Není nám líto miliónů nalitých do betonu. Peníze dané na záchranu ztracených a pro potřebné jsou až na druhém či jiném místě. První křesťané se scházeli po domech, v parcích, na ulicích a nic takového nepotřebovali. Že žijeme v jiné době a že my ty budovy potřebujeme? Ale proč? Jen nám přidělávají starosti. Řešíme opravy místo toho, abychom byli s lidmi. Židé přišli o chrám a první křesťané o veškeré jistoty kromě té, že s nimi Ježíš bude až do konce. Šli do celého světa. My dnes potřebujeme budovy, abychom lidi zvali k nám. A to, že to nefunguje nevadí. Však se nám nějaké děti vždy narodí, tak ten úbytek nebude tak katastrofální. Jsem moc radikální? Nesouhlasíte se mnou. A nebo vám mluvím z duše? V každém případě bude skvělé, když nad tím budeme přemýšlet.

 Ten další bod, proč si myslím, že církev je dnes spíše odpudivá se týká vlastního života křesťanů. Ale o tom příště. Nechci vás zahltit. Už teď je to dlouhé až až. Budu vděčný za vaše reakce a díky, že jste dočetli až sem.

Zobrazeno 1514×

Komentáře

spitfire

"Největší pozornost však vatikánský kardinál věnoval civilizační krizi, kterou dnes prožívá Západ."

Třeba jen odmítá vidět civilizaci takovou jaká je a toho vede k ukvapeným závěrům, že civilizace je v krizi.


"Mluvil mimo jiné o ničení, jakého se západní státy dopouštějí ve světě – a zejména v chudých zemích."

Proč hned ve světě? Každá civilizace má centrum a periférii. A chudí už jsou na periférii. World is not enough. (svět nestačí)


"Poznamenal mimo jiné, že humanitární pomoc se často váže na přitakání potratům nebo ideologii gender."

To je jasné. Někdo někomu poskytne pomoc a nutí příjemce pomoci, aby se podřídili jeho záměrům. Sarah, ale nikde nepíše, že by někdo někoho nutil tu pomoc přijímat.

Zobrazit 23 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz